A renăscut din cenușa dezastrului de la Munchen și a devenit „mai bun decât Pele”. Britanicii, reverență în fața legendarului Sir Bobby Charlton

de: Sorin Barbu
23 10. 2023

Sir Bobby Charlton este considerat unul dintre cei mai buni jucători din istoria fotbalului britanic. Unii au fost chiar convinși că a fost mai grozav decât Pele, starul brazilian cu trei Cupe Mondiale. Decesul fostului internațional, la respectabila vârstă de 86 de ani, i-a întristat pe fanii acestui sport, iar jurnaliștii au scos, de la naftalină, povești ce părea de mult uitate.

Sir Bobby Charlton, jucătorul „mai bun decât Pele”

Englezii au un stil aparte în momentele în care își conduc pe ultimul drum o legendă sau un personaj important. Îi urcă pe piedestal fără cuvinte siropoase sau spectaculoase, dar reușesc prin propoziții directe și simple să le confere o aură inegalabilă amintind povești triste sau chiar amuzante. Așa s-a întâmplat și când s-a stins Sir Bobby Charlton. Avea 86 de ani, a scris istorie la Manchester United și la naționala Angliei, iar numele său este legat de singurul titlu mondial câștigat de reprezentativa Albionului.

Cei care l-au cunoscut au fost convinși că totul a început și s-a legat de fatidica zi de 6 februarie 1958. O după-amiază amară care a îndoliat lumea fotbalului. Avionul cu care călătorea formația Manchester United se afla în escală la Munchen, venind de la Belgrad, și s-a prăbușit după două tentative de decolare. Au murit atunci opt jucători din formația britanică. S-a spus că de vină au fost condițiile meteo, dar ancheta a scos la iveală că instalația de degrivare a fost folosită de mântuială, iar gheața de pe aripi aparatului nu a fost îndepărtată.

Avionul s-a izbit de o casă și a luat foc. Bobby Charlton a fost salvat de Harry Gregg. Portarul nord-irlandez a ieșit, din avionul care ardea, dar a auzit scâncet de bebeluș și s-a întors. A salvat copilul și soția unui diplomat iugoslav, apoi și-a scos colegii și antrenorii, unul după altul. Printre ei cei salvați a fost și Bobby Charlton. Au murit atunci 23 de oameni, opt dintre ei erau fotbaliști la Manchester United.

Citește și: Doliu în fotbalul românesc. Un fost internaținal a murit la vârsta de 62 de ani

„Toți prietenii mei – mă gândesc la acest fapt în fiecare zi a vieții mele”, spunea Sir Bobby Charlton, într-un interviu. Dar acea zi a fost cea care l-a schimbat pe jucătorul care peste opt ani avea să devină unul dintre cei mai importanți jucători de la formația care a primit din partea reginei trofeul care se oferă fotbaliștilor care au cucerit Cupa Mondială. Și care avea să devină „mai bun decât Pele”, amintesc jurnaliștii de la The Sun.

Cum l-a schimbat trauma de la Munchen

Jurnaliștii scriu că după accidentul de la Munchen a devenit „modest și rezervat” și zâmbea rar. Foarte rar! Ca unul care pare să retrăiască în fiecare moment clipele în care zborul avionului se frânge. Doar că pe teren era alt om.

„În memorie vor rămâne aspectele explozive ale jocului său. A avut întotdeauna o calitate elementară, făcând driblinguri, schimbând picioarele și direcția, întorcându-se grațios pe minge sau accelerând printr-o breșă oferită de un inamic confuz”, a scris celebrul corespondent Geoffrey Green, în anul 1969.

Doar că în urmă cu un deceniu, lucrurile au stat diferit. Iar cariera lui a început ascensiunea și după ce a fost mutat de pe postul de extremă stânga pe cel de mijlocaș central. Iar un rol aici l-a avut Alf Ramsey, celebrul antrenor și selecționer. „Sunt în joc tot timpul. Nu aș putea fi mai fericit”, spunea Bobby Charlton.

Jurnaliștii englezi au scris că a fost tot timpul un exemplu, iar faptele lui au fost într-o antiteză totală cu George Best, cel care și-a risipit cariera în paharul de vin, printre fum de țigară. „Am mai multă admirație pentru Charlton decât pentru oricare alt jucător, chiar mai mult decât pentru Pele”, spunea Franz Beckenbauer, cel care în anul 1966 a avut misiunea de a-l marcat pe Bobby Charlton.

Cei care l-au cunoscut au spus că un rol important l-a avut în cariera lui și căsătoria cu Norma Ball, care era recepționeră într-o agenție de modă înainte să-l cunoască pe Bobby în 1959. Cele două fiice ale lor au devenit prezentatoare la BBC. La rubrica meteo! Din păcate, apariția Normei în viața sa a provocat și o ruptură în familie pentru că fratele cel mare și mama nu au văzut cu ochi buni acest mariaj.

Marea problemă se pare că a fost Jack, un tip mai revoluționar, total diferit de fratele lui. Amândoi au făcut fotbal, dar nu au fost foarte apropiați. O întâlnire între cei doi a rămas în atenția publicului. În anul 2008, Bobby Charlton a primit premiul „Realizări pe Viață” la Gala Personalităților Sportive a BBC din 2008. Chiar Jack i-a dat placheta și a spus: „Bobby Charlton este cel mai mare jucător pe care l-am văzut vreodată. Și este fratele meu”.

Bobby Charlton, omul care l-a ridicat pe Alex Ferguson

După ce s-a retras, Bobby Charlton a început să lucreze la Manchester United. A fost director la acest club și a avut un mare rol în aducerea lui Alexa Ferguson, insistând foarte mult pentru antrenorul scoțian, chiar și în momentele în care a avut opoziție strașnică.

Robert Charlton s-a născut pe 11 octombrie 1937 și în anul 1956 a ajuns la Manchester United, formație pentru care a jucat până în anul în 1973. A mai trecut pe Preston United, Waterford, Melbourne, Bandgor City, Newcastle KB și Blacktown City și s-a retras în 1979.

Cu Manchester United a bifat 758 de meciuri și a câștigat campionatul de trei ori, Cupa Campionilor Europeni, o Cupă a Angliei și două Supercupe. Bobby Charlton a fost campion mondial cu naționala Angliei, în 1966, an în care a câștigat și „Balonul de Aur”. A avut 106 de selecții și 49 de goluri la națională.